Ovatko yrityksen kotisivut edelleen ajan tasalla vai alkaako niiden päivittäminen tuntua hankalalta? Tässä 9 syytä milloin kannattaa suunnitella nettisivun uusimista.
1. Wanhentunut teknologia
Ehkä yleisin syy nettisivujen uusimiseen on niiden taustalla pyörivä vanhentunut teknologia. Näistä voisi mainita esim. Drupal 7-julkaisujärjestelmässä vieläkin pyörivät sivut, joka on julkaisujärjestelmänä ollut saattohoidossa jo pitkän aikaa. Tai sitten joku yrityksen oma kehittämä custom julkaisujärjestelmä, joka ei jostain syystä pysynytkään kehityksessä mukana. Monesti tämä kulkee käsikädessä vanhentuneen ulkoasun ja kolkon käytettävyyden kanssa.
2. Mobiiliystävällisyys
Jopa 64 % nettisivuliikenteestä tapahtuu mobiililaitteilla. Jos sivut eivät ole responsiiviset ja toimi sujuvasti eri laitteilla, jää paljon tärkeää liikennettä huomioimatta. Jos sivuston käyttö, varsinkin erilaiset lomakkeet, kirjautumisikkunat ja maksuprosessit jäävät puhelimella pimentoon, on sivuston käyttö jo melkolailla mahdotonta.
3. Nettisivun hidas latausnopeus
Jos nettisivut tahmaa ja toimivat hitaasti, kypsyy siinä kärsivällisinkin käyttäjä ja hakukoneoptimointi kärsii. Vaikka sivusto oli visuaalisesti näyttävä ja kaikki muu toimii, mutta jos sivuston käyttö tuntuu siltä kuin sitä yrittäisi herätellä syvästä talviunesta, siirtyy käyttäjä takuulla toiselle sivustolle.
5. SEO-suorituskyky
Jos sivusto katoaa Googlen syövereihin, eivätkä asiakkaasi löydä sinua, tulisi SEO-strategiaa hieman pohtia. Onko vika sisällöissä, sivuston toteutustavassa? Voidaanko nykyistä sivustoa vielä parannella tai korjata vai onko järkevämpää lähteä rakentamaan uutta sivustoa paremman toteutuksen äärelle.
6. Sivuston vaikea hallinta
Tässä on myöskin yksi aika yleinen syy mitä asiakkaan suusta kuulee. Nettisivun ulkoasu saattaa olla priimaa, mutta varsinainen päivitystyö onkin sitten todella työlästä ja hankalaa. Tämä sitten aiheuttaa tuskastumista projektiin ja ehkä nostaa kynnystä lähteä tekemään uusia sisältöjä omille nettisivuille. Homman ei kuitenkaan pitäisi mennä niin.
7. Muutokset yrityksen liiketoiminnassa
Joskus muutokset yrityksen rakenteessa ja tarjottavissa palveluissa voivat olla suuriakin. Pienet viilailut, uudet tuotteet ja palvelut on helppo lisäillä sivustolle matkan varrella mutta jossain vaiheessa on hyvä ottaa pieni tuumaustauko ja miettiä onko kokonaisuus nettisivuilla vielä selkeästi hahmotettavissa.
Jos nettisivut on rakennettu fiksusti, voidaan sivustoa muokata koko ajan samaa vauhtia yrityksen kasvun ja muutosten mukana, ilman kompromissejä tai ”purkkapaikkoja”.
8. Yksinkertaisempi palvelumalli
Nettisivujen kanssa työskennellessä tulee useasti vastaan monenmoista sopimussotkua: itse sivusto voi olla yrityksen A webhotellissa, yritys B hoitaa sivuston ylläpidon, päivitykset ja muuten ”hoitaa sivustoa”. Tämän jälkeen on vielä yritys C, joka päivittää sivuston sisältöjä yhdessä nettisivun omistajan kanssa. Ja tästä kaikesta sitten maksetaan kolmelle eri yritykselle – ja tähän vielä saattaa sisältyä päällekkäistä laskutusta. Monesti vielä yrittäjä itse ei osaa ihan tarkasti sanoa mistä hän maksaa ja kenelle.
Jos nettisivun päivitys on kohdallasi ajankohtaista, pitäisikö samalla vilkaista sopparit ja laskut, yksinkertaistaa prosessia niin että turhat kulut jätetään pois ja kaikki tulee tulevaisuudessa kätevästi yhdellä laskulla, yhdeltä yritykseltä? Ja avataan homma niin, että tiedät mistä maksat ja miksi?
9. Käyttäjäkokemus ja palautteet
Jos kuulet toistamiseen että asiakas ei löydä sivuiltasi tuotetta tai palvelua mitä oikeasti myyt – tai saat saman tiedustelupuhelun monta kertaa viikossa, voisi olla hyvä aika tehdä parannuksia nettisivuille.
—
Aina ei tarvitse rakentaa uutta
Näissä on tietenkin hyvä muistaa: aina ei tarvitse rakentaa täysin uutta sivustoa. Monesti nykyisellä sivustolla olevat ongelmakohdat on ihan korjattavissa. Jos korjaamiseen ja säätämiseen menevä aika taas lähenee kokonaan uuden nettisivuston hintaa, silloinhan peli on selvä ja vanhaa painolastia ei ole mitään järkeä raahata mukana. Näistä on aina hyvä keskustella tarkemmin oman lemppari nettifirman kanssa.
Joskus yrittäjällä itselläänkään ei ole tarkkaa käsitystä oman nettisivuston kunnosta: nettisivua ei päivitellä hirveän usein, käyttöohjeetkin ovat saattaneet jo kadota, SEO-jutut on vähän hepreaa. Silloin voi ihan rohkeasti soittaakin ja kysyä että onkohan omat nettisivut vielä ihan passelit tähän hetkeen.
Apua nettisivun kuntotarkastuksella
Jos et ole ihan täysin kartalla mikä on yrityksesi nettisivujen tämän hetkinen tilanne, voit tilata meiltä kuntotarkastuksen. Teemme sivustolle ja palvelimelle kokonaisvaltaisen tarkastuksen, johon sisältyy kattava paletti erilaisia testauksia ja tarkastuksia. Saat meiltä lopuksi selkeän raportin tuloksista, sekä mahdolliset korjausehdotukset ja tuntiarvion jos Nettimajakka lähtisi sivustoa korjaamaan.
Jos sivusto on jätetty tuuliajolle vuosiksi ja auttamattoman vanha, annamme myös tarjouksen sivuston uusimisesta nykyisillä sisällöillä, nykyaikaan tuotuna, pienen freesauksen ja faceliftin saattelemana.
Kuntotarkastuksen kanssa pääset nopeiten liikkeelle, kun soitat tai laitat viestiä meidän Akille:
Aki Pääkkö
aki@nettimajakka.fi
050 303 2596